Arboreetum >>   Lehtpuud  Okaspuud  Püsikud  Turbaaia taimed

Ellamaa arboreetum

Ellamaa arboreetum

Ellamaa arboreetum on külastamiseks suletud!

Ellamaa arboreetum asub Tallinnast 50 km läände, Ääsmäe – Haapsalu mnt 28. km-l, Nurga talu maadel, üle 3 ha maa-alal. Euroopa kliimavööndite järgi 6 tsoonis.

Esimesed taimed istutati 1999 aastal ja olid mõeldud koduaia kujundamiseks. 2014 aastaks on esimesed istutatud taimed kasvanud 3-5 meetristeks. Samas on arboreetum veel noor ja enamus kollektsioonis olevaid taimi on ikkagi veel väikesed.

Alates 2000 aastast, koos Nurga puukooli algusega, tekkis idee arboreetumi rajamiseks. Taimi on toodud Poolast, Saksamaalt, Hollandist, Slovakkiast, Tsehhist, Inglismaalt ja Lätist.

Arboreetumi põhieesmärk on okaspuude erinevate liikide ja sortide katsetamine Eesti kliimaoludes. Kusjuures põhirõhk on okaspuude kääbusvormidel. Vähesel määral on kollektsioonis harva esinevaid lehtpuid ja põõsaid. Alates 2004 aastast alustasime rododendronite ja püsilillede kollektsiooniga.

Okaspuude vormid on istutatud põhiliselt aias multsiga kaetud peenardele. Suurekasvulised taimed asuvad enamjaolt puhastatud metsa territooriumil, kus on väga hea tuulte ja öökülmade eest kaitstud ala.

2014 aastal on avatud omanäoline ja ainulaadne TEOKARBI ja KäBI MUUSEUM. Muuseumis on esindatud pererahva erinevatelt reisidelt toodud kõikvõimalikud teokarbid ja käbid. Need on korjatud kogu maailmast ja praktiliselt igalt mandrilt seljakotiga reisides.

Arboreetum asub eramaal ja on avalikult käimiseks suletud!

Alates 2022 aastast etteteatamisel või tellimisel pakume suurematele gruppidel tasulisi ekskursioone arboreetumis+muuseumi külastus. Hind: 15 eurot inimene (hinnas sisaldub ka kohv või tee).

Omal käel arboreetumi külastamine väiksematele gruppidele (alla 8 inimese) ja eraisikutele 10 eurot inimene.

Soovi korral muuseumi külastus: + 3 eurot inimene.

Registreerimine ja info telefonil: +372 5082615

Euroopa kliimatsoonide kaart